Kediler ve Köpekler Hakkında Bilgi

Evinizde kedi veya köpek besliyorsanız, bu hiç duymadığınız bilgileri öğrenmek isteyebilirsiniz.

* Yavru kediler saatte 50 kilometre hızla koşabilir ve kendi boylarının 3 katı uzağa atlayabilirler.

* Kediler karanlıkta insanlardan 6 kat daha iyi görürler.

* Köpeklerin koku alma duyuları çok gelişmiştir. İnsanlardan binlerce kat daha iyi algılayıp, ayırt edebilirler. Bu yetileri sayesinde kayıp insanları bulabilirler.

* Kedilerin yemeklerini ayakaltı bir yere koymayın. Yemek yerken mahremiyet isterler. Bu sebeple sıkça geçilen yerler yemek alanı olarak doğru değildir.

* Kedilerin duyma yetileri, köpeklerden ve insanlardan daha güçlüdür.

* Kediler yüksek frekanslı sesleri duyabilirler. Kemirgenler bu sesi iletişim için kullanırlar; köpekler ve insanlar bu sesi duyamazlar.

* Kedi ömrü ortalama 15-16 yıldır.

* Köpekler, dişlerinizi gösterdiğiniz için gülümsemeyi agresiflik göstergesi olarak algılayabilirler.

* Kedilerde köprücük kemiği yoktur. Bu sayede başının sığdığı her yere girebilir.

* Dalmaçyalı cinsi köpekler doğduklarında tamamıyla beyazdırlar, siyah lekeleri sonradan oluşur.

* Kediler, uykuyu en çok seven memelilerdendir. Günün 16 saatini uyuyarak geçirirler. Bazıları kedilerin yürürken bile uyuyabildiklerini söyler. Bununla birlikte kedilerin en aktif olduğu saatler, akşam saatleridir.

* Kediler 100 değişik ses, köpekler ise 10 ses çıkartabilirler.

* Köpeklere davranışlarını kontrol edebilmeleri için yardım ettiğiniz taktirde sizin sadık dostunuz olmamaları için hiçbir neden kalmayacaktır.

* Kediniz ses tonunuzdan ne söylediğinizi anlar. Onlarla konuşabilirsiniz! Mesela bağırdığınızı çok iyi anlarlar.

 

Yavru köpekler hakkında bilmeniz gerekenler;

Bir yavrunun sütten kesilmesi ortalama 4 ile 6 hafta arasında sürmektedir. Bir köpeğin erişkin halini alması ise ortalama 11-17 arasındadır. Özellikle yavru ve gelişme cağında olan bir köpeği çok iyi beslemek zorundayız.

Yavru köpeklere uygun kuru mamalar ile köpeğimizi beslememiz gerekiyor. Her köpeğin hayatı boyunca yavru ve gelişim süreleri boyunca değişik gereksinimleri olabilmektedir. Yavru köpeğin besin yönünden ihtiyacı, yetişkin köpekten çok daha fazla şekildedir. 4 aylık bir yavru ile 9 aylık bir yavru arasında bile besin ihtiyacı yönünden farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle yavruların gereksinimine uygun kolay sindirilebilen proteinler, yeteri kadar kalsiyum, fosfor bakımından zengin vitaminler ile beslenmesi gerekmektedir.

 

Yavru köpek nasıl beslenir?

Yazımızda en fazla dikkat edilecek unsur yavrular anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gereğidir. Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar. Islatma işlemi sayesinde lezzeti daha da artmış bir besin köpeğimiz için daha iyi olacaktır. Mamanın ıslatılmış olması sütten kesilmiş bir köpeğin daha yumuşak şekilde mama yemesini sağlar. Bu işlem ile beraber yavru köpekte oluşan mide şişkinliği ve gaz oluşumları engellenmiş olmaktadır.

Mama ıslatma durumu köpek 2 ile 3 aylık gibi bir periyoda geldiğinde süt ile beraber yapılabilmektedir. 2-3 aylıktan sonra mamanın ıslatılmasına pek gerek yoktur ama yine de yapılması gerekiyorsa süt yerine su ya da et suyu ile yapılması gerekir. 2-3 aylıktan sonra mamaları ıslatmada süt kullanılmaması gerekir. Köpekler süte yoğun şekilde 2 ile 3 aylık olduklarında duyar daha sonraki dönemlerde süt kullanılması köpeklerde bir takım sindirim sorunlarına yol açıp aynı zamanda köpeğinizin ishal olmasına neden olabilmektedir. Yapılmış araştırmalarda köpeklerin yüzde 80-85 kadarının süte alerjik bir yapısının olduğunu göstermiştir.

Kuru mamaya köpeği alıştırma periyodu dikkatli yapılmalı ıslatma işlemi çok önem arz etmektedir. Aniden anne sütünden kesilmiş ve kuru mamayla beslenmesi kabızlığa neden olabilmektedir.

Yavru köpek mama seçimi yaparken çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Çok büyük şekilde oluşan mamaları tercih etmemeliyiz çünkü bu mamaları köpeğin ağzına alıp çiğnemesi zor olacaktır.
Her köpek her mamayı yemediğini bilmemiz gerekiyor. Veterineriniz bu konuda size yardımcı olacaktır veterinerinizi dinleyerek hareket etmeniz gerekiyor. Her köpek cinsinin farklı kuru mamaları olabilmektedir. Küçük şekilde verilen mama yavrunun yemesini daha kolaylaştıracak ve daha çok sevecektir.

Köpeğinizin kabına koymuş olduğunuz mama ile beraber köpeğinize gel ya da ye komutlarını vererek köpeğin mamasını yemesini sağlayabilirsiniz. Yavru köpekler günlük yemek ihtiyacını bir seferde tüketemezler o nedenle bir kaç defa öğün yapmak zorundadırlar.

Yavru köpekler 6. haftadan itibaren ortalama 3. aya kadar toplam günde 4 öğün yemek yerler. 3. aydan 6. aya kadar ise günde 3 öğün yemek yerler, 6. ay ile 12. ay arası ise toplam 2 öğün yemek yemektedir. Köpek 1 yaşını doldurduğunda artık günde sadece 1 öğün yemek yemesi gerekmektedir.

Beslenme sırasında yemek saatlerini aksatmadan düzenli bir şekilde saatinde yemeklerin verilmesi önemlidir. Mesela günde 3 öğün yemek veriliyorsa sabah öğle akşam muhakkak aksatılmadan yemekleri verilmesi gerekir. Yavrular uyuyorsa onlar kaldırılmamalı, kendi kalkması beklenmelidir.

 

Köpeğinizi ev yemekleri ile beslemeniz

Uzmanlar tarafından önerilmeyen bir durumdur. Bunun en büyük nedeni köpeğin gelişimine sağlayan vitamin ve proteinlerin denge içerisinde olmamasıdır. Kuru mama köpek gelişimi için son derece önemlidir. Bu mamalarda vitaminler ve proteinler denge içerisindedir ve köpeğin gelişimine katkı sağlamaktadırlar. Bu bilgilere rağmen yine de köpeğinizi ev mamaları ile beslerseniz bir takım sorunlara yol açabilirsiniz. Yapılmış olan yanlış bir beslenme ile köpekte gelişme bozuklukları yaşanabilmektedir ve bu problemler köpeğin hayatı boyunca sürebilmektedir.

Yavru köpeğin gelişiminde özellikle fosfor ve kalsiyum önem taşır. Yemek atıklarıyla beslenmiş köpeklerde raşitzm rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Kap içerisine ne kadar mama koyacağınız genelde aldığınız mama üzerinde yazmaktadır. Eğer köpeğiniz bu mamadan kapta bırakıyorsa bunu yüzde 10-15 civarı azaltarak koyunuz. Kuru mama ile beslenmesi sağlanan köpeklerde su tüketimi daha fazla gerçekleşmektedir o nedenle her zaman yemeğinin yanına taze su konulması gerekmektedir. Özellikle suyunu sürekli kontrol etmeli su kirlenmiş ise veya bitmiş ise yenilenmesi gerekmektedir. Kendiniz nasıl su içiyorsanız o sudan köpeğinize de verin çeşme suyundan köpeklere su vermeyin.

Köpeğin yemek kabı ile su kabının ayrı ayrı olması gerekmektedir. Bu kapların insanların ayağının altında bir yerde olmaması gerekir sadece köpeğin rahatça yiyeceği ve içeceği alanda bulunması gerekmektedir.

Eğer yavru köpeğiniz mamayı beğenmiyorsa başka farklı bir mama kullanacaksanız bu değişim için dikkatli hareket etmeniz gerekiyor. Birden bire bu işlemi yapmayın günlere yayarak yapınız. Bu şekilde köpek daha az sorunla mama değişimi yapmış olacaktır. Hızlı bir şekilde değişim yapılırsa köpek çoğu zaman ishal olabilmektedir. Yavru köpekler ortalama 4 ile 5 defa dışkı yapabilmektedir.

Yavru bir köpek normal olarak günde 4-5 kez dışkılama yapar. Bazı köpekler dışkısını yeme durumu ile karşılaşılabilir. Bu gibi durum çoğunlukla besinlerde bulunan vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde iki çeşit kuru mama çeşidi bulunmaktadır. Birincisi tavuk etli kuru mamalar diğeri ise kuzu etli pirinçli yavru kuru mamalarıdır.

Kuzu etli pirinçli köpek maması köpeklerde daha az alerji yapan mamalardan olması sebebiyle daha sık tercih edilmektedir. Özellikle deri ile tüy sağlığı korunmasında son derece faydalı mamalardandır. Ayrıca bu kuru mamaların konserve şeklinde olanları da vardır.

 

Yetim bir yavru kediye nasıl bakılır?

Öncelikle telaşlanmayın. Telaşlanmanız doğal da olsa bu işin üstesinden geleceğinize inanmalısınız ve tabii ki çaba da göstermelisiniz. Yavru kediler normalde annelerinden 5 ya da 6 haftalıkken alınabilirler. Seçme şansınız olmayabilir. Yani daha küçük bir yetimle karşı karşıya olabilirsiniz. Neler yapmanız ve neler yapmamanız gerektiğini sırasıyla anlatacağız.

 

Sıcaklık

Öncelikle yavru bir kedi sıcak tutulmalıdır. Tüyleri henüz yeni çıkmıştır ve kendini ısıtacak kadar tüyü ve yağı yoktur. Sıcak tutmak için en ideal çözüm bir kedi evi ya da bir kutudur. Kedi evinin içine 3-4 saat ara ile havluya sarılmış sıcak su torbası konulmalıdır. (Eğer mevsim yeterince sıcaksa da gece onlar için soğuk sayılabilir.) Sıcak su torbasının yaydığı ısının kaybolmaması için kedi evinin/kutunun üzeri bir battaniye ile kapatılmalıdır. Bazı kedi dostları ısıtıcı lamba da kullanmaktadır. Ama ısıtıcı lamba konusunda dikkatli olunmalıdır. Hem ışıktan dolayı rahatsız edicidir hem de yanma, yakma tehlikesi bulunmaktadır.

 

Beslemek

Sizin ilginize ve sizin vereceğiniz besine öylesine ihtiyacı vardır ki, onu besleme görevine usanmadan devam etmelisiniz. Bu fedakarlık gerektirecektir. Her bebek öyle değil mi?

Yetim yavrunun artık bir annesi olmadığına göre onun ihtiyaç duyduğu besleyici anne sütünü bulmak size kalıyor. Veterinerlerde ve eczanelerde yavru kediler için özel yapılmış anne sütü(toz şeklinde) satılmaktadır. Bunun yerine normal pastörize süt kullanmak doğru değildir. Çünkü anne sütünde sadece besleyici maddeler değil yavru kedileri hastalıklardan koruyan antibiyotikler de bulunmaktadır. Pastörize sütler anne sütü kadar hem besleyici değil hem de antibiyotik koruma içermezler. Şayet hazır bir anne sütü bulamıyorsanız mecburen pastörize süt kullanacaksınız. Ama pastörize sütü de besleyici hale getirmelisiniz. 100 gram süte 2 yumurta sarısı, 1 kesme şeker ve 1 çay kaşığı margarin yağı katabilirsiniz. Eğer hazır anne sütü kullanacaksınız, kullanım tarifinde zaten nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Genellikle su ile karıştırılarak hazırlanmaktadır.

 

Sütü nasıl vereceksiniz?

Bir kedi biberonuna ihtiyacınız var. Kediler için özel biberonlar eczanelerde bulunmaktadır. Eğer kedi biberonu bulamıyorsanız iğnesi çıkarılmış bir şırınga da bu işi görebilir. Hazırladığınız mamanın taze olmasına, beklememiş olmasına dikkat etmelisiniz. (Bazı şanslı yetim kediler süt anne bulabilmektedirler. Ama bu oldukça zor bir seçenektir. Hem yavrunun hem de süt annenin birbirlerini kabul etmeleri gerekir.) Kesinlikle süt ısıtılmadan verilmemelidir. Sütün ısısı 30-35 derecede olmalıdır. Hatırlamıyor olabilirsiniz ama anne sütü vücut sıcaklığındadır. Sütün ısısını emzirmeden önce mutlaka kontrol edin. Biberonun ucundan elinizin üzerine (içine değil) bir kaç damla damlatarak ısıyı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Biberon içindeki sütü ısıtmakta sıcak su dolu bir kupadan yararlanabilirsiniz. Kupayı sıcak su ile doldurup biberonu içine koyun ve ısınana kadar bekleyin.

Yavru kediler bir haftalıkken 2 saatte bir, 2 haftalıkken 4 saatte bir ve 3 haftadan sonra 6 saatte bir emzirilmelidirler.

 

Bakım ve temizlik

Kedi evi/kutu her gün düzenli temizlenmelidir. Ayrıca emzirirken kullanılan bez, havlu gibi şeyler de temiz kullanılmalıdır. Aynı şekilde biberon da düzenli temizlenmelidir. Kedi evini ve biberonu temizlerken deterjan ya da çamaşır suyu kullanmayınız. Sabun daha doğru bir temizleyicidir. Sabunun da iyice su altında arınmasını sağlamalısınız.

Emzirmeden önce ellerinizi iyice yıkamayı unutmayın. Emzirdikten önce veya sonra onun tuvaletini yapmasına yardımcı olmalısınız. Bunun en kolay yolu bir gazete kağıdı yaymak, yavru kediyi tutarak üzerine almaktır. Ilık ıslak bir mendil yardımıyla jenital organlarını yavaş yavaş silin. Bu ona annesinin tuvalet temizliğini hatırlatacaktır. Anne kediler çocuklarını dilleri ile temizler ve tuvalet yapmalarına yardımcı olurlar. Temizlik bittikten sonra ılık ıslak ve sabunlu bir bezle onu kibarca silin. Sonra sabunsuz ılık ıslak bir bezle silin ve sonra da kurulayın. Ovalamayın, ovuşturmayın. Benzeri bir temizliği emzirmeden sonra da yapmalısınız. Kulak içlerini de temizlemeyi unutmayın ve sakın bizlerin kullandığı kulak temizleme çubuklarını kullanmayın. Temizlik işinde abartıya kaçmayın. Bu temizliği yaparken modern yaşamın kolaylıklarından yararlanabilirsiniz. Piyasada satılan bebek temizlik mendilleri (alkolsüz olmalı) ve havlu kağıtlar işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Yavru kedinizin kedi kumu ile tanışması için en az dört haftalık olması gerekir. Kedi kumu havuzu erişebileceği yükseklikte olmalıdır ve kum sıkça değiştirilmeli, kirli kalmasına izin verilmemelidir.

 

Büyüme

Yavru bebekler doğduklarında 100 ile 200 gram arasındadırlar ve günde ortalama 14-15 gram alırlar, haftada ise 175-200 gram kadar büyürler. 7 ile 10 gün arasında gözleri açılır. Gözler dört haftalık olana dek koyu laciverttir. Asıl göz rengi 3 aylık olduğunda belli olur.

Yavru kediler, 4-6 hafta arasında sütten kesilirler ve yavaş yavaş yarı katı yarı sulu mamalara geçilebilir. Evde hazırlayacağınız yarı sulu yarı katı mamalar ya da hazır yaş mamalar kullanılabilir. 3 aylık olduğunda artık rahatlıkla kuru mama yiyebilir hale gelirler. 2 haftalıkken yavru kedilerin kulakları dikilmeye başlar. 2 aylık olduklarında tam şeklini alır. 3 haftalıkken yürümeye, 4 haftalıkken ise oynamaya başlarlar.

 

Sağlık bakımı

Yetim yavru kediyi mümkün olduğunca sık aralıklarla kontrol etmelisiniz. Yanlış bir şeyler olmadığından emin olmalısınız. Bu arada aşılama için de 6 haftalık olmasını beklemelisiniz.

Yavru kedinize zaman ayırmalı ve onun sosyalleşmesine yardımcı olmalısınız. Onun oyun arkadaşı olduğunuzu da unutmamalısınız. Aynı zamanda onu sevmeyi de unutmayınız. Sizin sevginize de en az beslenme kadar ihtiyaç duymaktadır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.